May 11, 2012

Jalan Kaki 2km pergi Office!


Assalamualaikum dan selamat tengahari kepada semua blogger!

Dihari jumaat yang mulia nie marilah kite sama-sama mulakan setiap langkah kite dengan tasbih kifarah dan surah al-asr.

Surah Al-'Asr
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
Tasbih Kifarah

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوْبُ إِلَيْكَ

Hari ni saya nak cerita tentang perjalanan hari – hari  saya sebagai pekerja SPNB !
Setiap pagi jam 5.00 pagi saya bangun dan terus mandi
Pakai baju siap2 terus pergi  klang KTM stesyen dalam pukul 6.15 pagi saya sampai dan tunggu ketibaan train pada pukul 6.19 pagi..train ke-2 dari pelabuhan klang. Kebiasaannya saya akan menaiki train yang ke-2 atau yang ke-3 pada pukul 6.36 pagi..itu pon kalau dah terlambat sampai di stesen KTM klang.
1 Jam perjalanan dari stesen Klang ke Stesen Kuala Lumpur Sentral(12 Stop)
Transit LRT dari Kl Sentral ke Kg.Baru( 4 Stop)

Jalan kaki dari stesen LRT kg.baru ke office SPNB yang terletak didalam Wisma Perkeso Jalan Tun Razak.( 2 Km Everyday!!)

Im already 3 months and 10 days...setiap hari melakukan bende yang sama..kecuali sabtu ahad rest la,,mmg penat,,kekdg balik rumah sampai kul 10 lebih...disebabkan announcer KTM yang suka memberi maklumat PALSU!

Tp sekarang announcer KTM da baik cikit da,,sbb da ade MY Commuter 1 Malaysia yang dua kali ganda bersar dr komi

Akhir kate..hari-hari yang aku lalui mmg mencabar walaupun kerja Senang la jugak!(x tension)
So setiap hari bila ak jalan kaki 2km berpenat lelah naik train semua tu...ak akan setkan kat fikiran ade org yang lagi susah,,dan ak anggap benda yang ak lalui itu bukan halangan untuk ak terus maju kehadapan tetapi adalah sebagai persediaan dan pengalam di masa hadapan..!


 so ak nak memperkenalkan kepda sesiapa x kenal ape itu KOMI!

 ini lah KOMI datang dr austria..:) singakatan dr komuter,so KOMI!
 ni plak train terbaru Malaysia,,buatan China..name die MYComuter
 Biasa kalo naik KOMI or Mycomuter ak akan duduk coach.gerabak Wanita.Ladies Only!
 ni plak seat yang ade dalam mycomuter yg dua kali lebih besar dari KOMI mmg selesa siap ade TV
ni plak LRT jgn x kenal plak..beza LRT dan Monorel ialah LRT xde pemandu kalo Monorel ade pemandu:)
kebiasaan nye naik Komuter train or Monorel ni akan ade lambat sikit,,sbb ade pemandu,,tp klao LRT mmg punctual!

Itu saja yang saya nak share!terima kasih!selamat membaca!





4 comments:

nurkaloi said...

smnjak kaloi dah tak duk area kl ni memang berzman nak nek komuter huhuh

nuratiqah zainal abidin said...

hahhahaha..meh dtg kl!

IEQAH said...

wahh ieqah mmg jalan kaki p opiss hari hari..hahaha..lebih 2km jugak..huhu

mohd rashid said...

Salam awk keje bhgian mna dispnb yee