July 30, 2012

Lone Pine Koala Sanctuary,Brisbane,Australia

Assalamualaikum!
okey guysss,semalam aku sudah cerita tentang Melbourne City,hari ni aku nak cerita tentang Lone Pine Koala Sanctuary.LPKS ni terletak di Brisbane,Queensland. aku pergi kesini selepas pulang dari melbourne.melbourne ke brisbane memang sangat jauh,naik kapal terbang tiger airways makan masa 2 jam.kalau kite dari kl nak ke sabah pon cuma hanya mengambil mase 1 jam je kan,ternyata Malaysia itu kecil(bukan nak memperkecilkan negara sendiri), tapi fakta.okey aku ke LPKS menaiki bas dari brisbane city dan bas itu akan terus berhentikan kite di depan LPKS.tapi kene berjaga-jaga dengan waktu bas untuk balik nanti,sebab bus untuk kesitu x banyak dan terhad,jauh,mengambil mase 45min.jauh ke 45min tu?xjauh tp kalau dalam negeri mengambil masa 45min kire jauh la jugak kan.
ha sampai-sampai je kami terus pergi ke tempat presentation.kami?siapa kami tu?actually aku pergi dengan kak nana.hihihi,kami pergi berdua jer.masa presentation ni die cerita tentang main topic of course la koala,walaupun kat dalam ni banyak lagi hidupan lain termasuk manusia,pokok dan haiwan(hidupan).die cerita macam mane koala membiak,macam mane koala makan,ape koala makan dan presentor tu pesan bantulah mereka da usaha memelihara koala dan hidupan lain.tu je yang aku paham yang lain-lain yang die menceceh tu aku xtau plak!
siKoala yang comel tp sikoala ni pasif tau x,die cuma bangun untuk makan,kalau xmakan pon die duk diam-diam(hibernate) mungkin masa aku pergi tu musim sejuk,so dei hirbenate je la kan.

kalau nak tangkap gambar dengan Koala ni kene bayar 16 dolar.masuk da 32 dolar ni nak tangkap gambar pon kene bayar 16 dolar lagi.sabar je la.ko hengat semua free!
selain koala,kat sini banyak lai haiwan-haiwan yang menarik,of course la kangaroo,kangaroo simpan anak dalam poket!
sebenarnye aku cuak-cuak la jugak nak pegang,takut-takut kene tendang dengan kaki kangaroo yg keding,keras dan lari lajuttt tu.sebenarnye kangaroo ni die jinak,lagi-lagi kalau korang feed die dengan makan die.makanan die tu kene beli doh,malas aku nak bazir duit,hahaha,aku memang kedekut.taktaktak sebenarnye aku nak save duit aku,mahal tau dolar australia berbanding malaysia kan.nak sangat kalau feed kangaroo tu,xpe next time kalau ade rezeki aku bagi kau makan ea kangaroo!tunggu aku tau!
kambing biri-biri pon ade jugakkk!kambing ni comel sangat and they are look dumb sangat-sangat-sangat!
kambing biri-biri nikan die akan buat persembahan yang sangat comel bersama seekor anjing yang dengar cakap tuan die.
sebenarnye banyak lagi haiwan yang boleh ditemui disini,ular,pulatipus,burung bermcam jenis burung dan banyak lagiiiii!jadi korang yang ingin ke Australia tu memang x rugi pon masuk LPKS ni!(promote la konon)
okokok sampai sini saje post saya kali ini.kepada pembaca:happy reading!TK

1 comment:

sea_lavender said...

wah bestnya melancong jauh2 ~~ blh bawa buah tangan la hehe :D