August 5, 2012

Apa itu Penulis Petisyen!

Assalamualaikum..dan selamat malam semua...ea??da nak tdo kew???malam masih muda beb...releks arh...we are young rite??so banyak kan aktiviti(berblogging),tingkatkan motivasi,kurangkan air liur basi(ngences ajew!)hahaha..so malam yang sunyi lagi nyaman ini..saya nak share sesuatu dgn lorang tentang penulis Petisyen..xpenah dgr??petisyen??apakah??peti surat?peti ais o peti duit??ouh3....tidak sama sekali petisyen adalah surat-surat rasmi yang ingin difailkan..sebagai contoh..surat saman,surat aduan,atau surat rayuan yang rasmi.itu petisyen...ini saya nak habaq tentang penulis petisyen..mase saya pergi outstation ke penang hr tu..sedang sy rileks depan dewan Hj Ahmad Badawi disamping waktu yg panas berangin sepoi-sepoi..datanglah seorang pakcik yg hitam manis membuka payung ditepi jalan...kufikir ingin menjual cendol..ingin kubelinya nanti..tetapi setelah mejanya dibuka terlihat akan satu mesin taip..eh eh..pakcik ni buat pe letak mesin taip rupe-rupenye pakcik ni buat kerja sambilan sebagai penulis petisyen..jom saksikan gambar!

tuuu diaaaa..orang pinang...ermm,,pakcik ni lah yang buat part time sebagai penulis petisyen

pakcik ni mmg famous dalam kalangan masyarkat penang sbb pakcik nie mmg da lama da buat part time kije nie..sampai masuk surat khabar cina!

bukan setakat surat khabar cina...melayu pon ade masuk jugak,,memang publisiti betul!

setiap kali customer datang,,,pakcik ni mengenakan servicenya sebanyak RM 10, dan paling maxima RM 30 -RM 60 bergantung kepada kes yang ingin difailkan.

saya pon nak jugak lah buat surat saman kepada sorang blogger nie haisshhh,,gurau jew..


untuk pengetahuan korang,,pekerjaan ini adalah semakin pupus disebabkan pelbagai teknologi terkini yang telah banyak berada dipasaran dan orang sekarang semakin pandai tetapi ada sesetengah orang yang masih mengekalkan tradisi pekerjaan ini lagi bagi membantu pendapatan orang yang sudah bersara ataupun kurang upaya.So pada pendapat korang adakah pekerjaan ini perlu diteruskan oleh golongan belia?? atau biar pekerjaan ini lenyap dihapus masa??hurmmm...korang fikirlah sendiri ea.Ok sampai disini saja post saya kali.

Assalamualaikum dan selamat malam,,jangan lupe sahur kepada yang muslim ><!

3 comments:

Mohd Faiz Mazlishah said...

sangat menarik xtau plak ada camni tapi still lg blur2 tntng petisyen...hahaha

shafiqabdshukor said...

menarik.. tak pernah tau pun ada..
ape2 pon boleh asalkan rezeki halal..

fareez ibrahim said...

saya umo 23 asl kota bharu.kelantan..utk pngetahuan anda semua sy penah mnceburi bidang ni dan mpunyai lesen penulis petisyen..krja ni sbgai part time sy jer sbb sy mpunyai diploma engineering so sy x ceburi spnuhny bidang ni tp abg sy umo 25 spenuh masa krja ni..skg di kota bharu kelantan..krja ni sy bljr dr ayah sy yg skg masih lg brkerja d kota bharu..sy bangga dgn bapa sy..jika dberi pluang..sy ingin mngekalkn kerja ini scara moden..n ada cranya...ty...