August 15, 2012

Universiti Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan selamat petang!

ape khabar semua??sihat??alhamdulilah,,klo sihat,,,kalo x sihat pon kene bersyukur jugak,sebab orang kate sakit itu ujian Allah kepada kita tanda Allah sayang kita.

diam x diam da 3 minggu saya menjadi Pelajar Universiti Kuala Lumpur MICET (Malaysian Institute of Chemical Engineering and Bioengineering Technology). Menjadi pelajar di Micet ini adalah satu cabaran baru dalam hidup saya untuk meneruskan misi kejayaan hidup saya.Mana x nya,sebelum ni saya belajar dalam bidang Dip.Technology in Constrcution(Pavement & Highway) which is apart of Civil Engineering study dan sekarang saya amek Bachelor in Chemical Engineering Technology(Evironment) walawey,,saya punye physic n chemistry spm hancur kot..tp still dpt sambung degree in Chemical gituu.So what do you think?is it impossible to me to face it?but it is possible to me to get it!hahaha.Now saya kene bersaing dengan budak-budak lepasan matrikulasi dan FIST(foundation in sains technology) yg khabar angin mengatakan mereka ini Terror! adakah benar? betul KOT,sebab so far memang mereka yang mendahului saya. Dekat unikl ni ade jugak bebudak politeknik yang dr dip.civil engineering amek degree kat sini.


Ade yang mengatakan UNIKL MICET adalah tempat-tempat pelajar yang tak dapat tempat di IPTA,betul ker? dr pendapat saya mmg betul sebab MARA nak pelajar-pelajar nie berjaya menjadi org yg berjasa kepada Agama,Bangsa dan Negara. ade setengah org kate plak,,MARA saje nak bg pelajar buat hutang banyak-banyak(pale hotak die).Suka hati jew kata MARA mcm tu..tujuan utama MARA ditubuhkan adelah untuk membantu anak-anak melayu dan bumiputra mendapatkan pendidikan yang tinggi dan meningkatkan taraf hidup dan kualiti hidup!.kalo nak berjaya kene ler ade pengorbanan sikit sebagai contoh buat pinjaman la..mane ade dalam hidup ni semua nak free,,tp MARA tak mcm PTPTN..PTPTN kene bayar penuh.Cara bayaran balik pinjaman MARA adelah dengan mengikut CGPA kite.So kalo xnak bayar pinjaman MARA..belajar pandai-pandai,dapatkan CGPA 3.5 keatas!kalo dapat CGPA 2.5 still ade percent! no worries,,MARA x kejam as long kamu-kamu dan kamu menjalanan tugas sebagai seorang pelajar!

so sebagai seorang pelajar MICET sekarang,saya kene la berkerja keras sikit.No worries..walau mcm mane susah sekalipon sesuatu tu,,kite kene hadapi dengan tenang. dan org kate kite kene enjoy setiap bende tu sama ade susah,senang,suka,duka!so hopely saya akan dapat CGPA yang bagus disini.Saya sayang mak saya!dan kalo ade rezeki,lepas abes degree kat sini saya nak kerja diluar negara!

kawan kelas saya,yang lelaki ni dari matrik, yang biru dan putih tu dari politeknik.saya dr kktm!

comel x saya dengan pakaian chemist nie?.future Chemical Technologist


No comments: