July 26, 2013

Bukan Senang nak dapat Degree!

Assalamualaikum blogger,tgah buat pe tuu?berbuka apa hari ni?.hari ni da hari ke 15 kita bepuasa.Alhamdulilah.

bukan senang nak dapat degree.hurmm.siapa kat sini  yang da ada degree mesti seorang yang hebat,yang da ada PHD lagi hebat!ok skrg nak cerita pasai degree.almaklumlah aku ni berstatus pelajar ok.pelajar.sometimes bile kita digelarkan sebagai seorang pelajar,kenalah bersikap sebagai seorang pelajar.maksudnya begini,nak belanja tu kenalah berpada-pada,jgn mcm org da bekerja.lainlah bapak aku dato ke,menteri ke.bukan senang nak jaga status sebagai seorang pelajar especially mcm aku ni hah,dah pernah bekerja selama setahun lepas tu sambung plakk!korang tau,bagi aku lah kan memang bukan senang nak dapat degree sbb degree dan diploma memang totally diffrent!diffrent!different!memang different la kan sebab tukau kos.hahaha.da la dip and degree different,ditambah pulak tukau kos.memang totally different!hahahahha.berape kali aku nak ulang ayat??suka hati la.lalalaallalalala.

sekarang ni aku amek kos Chemical Engineering Technology.basicly same je dengan Chemical Engineering bagi aku lah kan.sekarang ni aku baru abes sem 2 nak masuk sem 3.semasa sem 2 ni aku ada belajar satu seubjek chemical process principal.hoi la hai!subjek ni kira killer bagi pelajar sem 2.da la aku punya Chemical masa SPM dulu hancusss.diploma pulak xde amek chemical.nak dikatakan,aku ni x berape minat Chemical especially bile kuar huruf H20,Nacl,C02+h20 dan seumpamanye.sebenarnye subjek tu xde le susah cuma tambah,tolak tambah darab dan bahagi je.math je kot! tu pon x mampu kew??
nampak x contoh soalan?
setakat nak selesai masalah memang la xsusah,tapi dari mane nak mula dan cara nak digunakan adalah paling utama dalam kes ini.ini dipanggil sebagai degree of freedom.kalau salah betuikan naaa.degree of freedom ni aku applykan dalam kehidupan seharian.InsyaAllah.sejak aku belajar chemical engineering nikan banyak yang aku dapat aplikasikan dalam hidup.sebagai contoh apa yang korang makan takan sama dengan apa yang korang buang.buang.membuang lah!hahahaha.ini dinamekan sebagai reactive process(in x same dgn out).ibaratnya perot korang tu reactor la.tp kalau  nilai yang korang makan sama dengan nilai korang buang,itu tanda non-reactive process(in sama dgn out) so aku assume perot korang x sihat sebab x dapat bahagikan zat-zat yang korang makan dengan baik.hahahaha.bestkan.sebenarnye banyak tp itu je yang mampu aku share.seronokk.dan alhamdulilah aku lulus subjek ni.tapi paling best kan yang aku nak share la kan,organic chemistry aku B kot!hahahahahah.Alhamdulilah.tak sangka!

ko gelak la Atiqah.ko ada 5 sem lg nak tempuh.*cakap sorang-sorang,urm semoga aku kuat,tabah dan cekal untuk tempuh 5 sem tu lagi.InsyaAllah.sebab aku tahu,bagi aku,bukan senang nak dapat degree!kengkadang rase nak nangis je!satu sem termasuk cuti adalah tinggal 3 bulan lebih untuk cover 5 subjek,belajar 3 bulan pastu da exam.huiiiissshhh seram betui jadi seorang pelajar nie.hihii.apapon kepada mereka yang berstatus pelajar termasuk aku. kenalah pandai bahagikan masa.bijak mengrus masa.semoga berjaya Atiqah!good luck untuk korang jugak!chaiiiiiiiyooooook!gambate!gambarae!

terima kasih kerna sudi follow dan baca blog yang x seberape ni.Assalamualaikum.nite.mimpi gule-gule yer :)

2 comments:

CANG KAIZEN said...

degree susah ke..hahahah... foundation pun dah teresa susah dye... btw follow here http://twentysevenkaizen94.blogspot.com/

Ada Sya said...

Good luck! Enjoy time study ni..nnt dah hbs study mesti rindu..confirm!! :)