May 9, 2014

UNIKL MICET IS THE BEST!

Assalamualikum.

Ya Allah. terima kasih sesangat kepada sesiapa yang sudi email saya bertanyekan tentang UNIKL MICET.
tapi.tapi.tapi.korang jangan lupe follow hakak ea.kalo tak nak pon tolong la klik kat iklan yang belah kiri tu ea. jasa baik korang sangat membantu dalam menghidupkan suasana blog yang meriah..aceh!

tak terjawap la pulak bebanyak. tadi baru je received satu lagi email.uishh sory la dek ea. akak hupdate kat blog ea.

ok.kebiasaan soalan dari korang tentang UNIKL MICET ni:

1. susah ke belajar kat UNIKL MICET ni?

adik-adik sekahlian belajar kat mane-mane pon susah ade.pokoknya kalo susah belajar kt mane-mane universiti same je. yang penting kite kene usaha lebih. InsyaAllah senang.kalo susah juga.kene sabar. Allah sayang orang yang sabar.

CHEMICAL tu kakkkk!

bagi akak la kan chemical tak susah mane pon. aceh!!! diri sendiri pon ting tong. hahahaha.
xde la adik. kalo adik rajin usaha,hormat lecturer,doa dan sebagainya memang senang.seriusly. chemical is not like you think of. its easy.like 123. nak dijadikan cerita akak dulu masa diploma tak amek subject chemical pon. memang spm akak ade amek subject chemical tapi kelaut. dan ade student micet yang xde basic chemical langsung,yg dari kelas sastera spm dulu pon boleh berjaya.seriusly. So percayalah chemical tak susah pon.

2. Yuran di UNIKL MICET

Wow! yuran wa cakap lu untuk degree boleh dapat honda sebijik.

hiihii. takde la adik. yuran kat sini adik jangan risau. as long as adik adalah warganegara dan bumiputera adik akan dapat bantuan pinjaman dari MARA


tak silap akak.untuk diploma kos belajar selama 3 tahun atau 6 semester adalah RM 30K +++ tiga puluh ribu lebih la mcm tu. kalo untuk degree, kos belajar selama 4 tahun atau 8 semester adalah 84 k. pinjaman yang adik dapat tu termasuk la elaun sara hidup adik tiap-tiap bulan.

kalo untuk degree elaun sara hidup sebulan rm 595 dan utk diploma rm 495. seronok tak dengar?kalau PTPTN tak dapat elaun sara hidup bulanan.

3. kos ape yang saya nak pilih:


haa. banyak kan program? kalau akak, akak pilih environment. sebab,, nak tau sebab ape? sebab environment lah yang menguasai dunia termasuk alam semesta.hahahahha.hihihi.gurau.

adik-adik kena tau ape yang adik minat.jangan ikot orang.tapi kalo tanye pendapat orang adakalanya baik jugak. so nak senang cite, adik p kat laman web:

http://www.unikl.edu.my/web/unikl/uni-micet.

adik boleh tengok ape scope blaja die.ape peluang kerjaya die.atau kenapa adik kene pilih kos tu.ok?
kalau adik nak minta pendapat akak pon boleh sesangat.sangat dialu-alukan. ;)

4. kenapa saya kene pilih UNIKL MICET?

eh..akak mane tau kenape adik kene pilih UNIKL MICET ni. hahahha.gurau!

ok kalau akak kenape akak pilih UNIKL MI|CET:

a) sebab ada pinjama MARA
b) sebab UNIKL MICET bagus kepada sesiapa yang minat chemical sebab lebih kepada hands on and practical.kalau nak tau adik.hakak ni tiap-tiap hari ade lab.semua jenis chemical akak da pegang dan rase.
c)UNIKL MICET mempunyai alat chemical yang tercanggih dan termahal dalam MALAYSIA.wa cakap lu ni.dalam MALAYSIA tau.
d) sebab Pinjaman MARA boleh bayar separuh ikot pointer. kalo akak pinjam 80k dan last sem akak dapat cgpa 3.0, akak boleh bayar 10% je.cube kire 10% dari 80K berape? 8k kan?haaaaa.rasa beruntung tak?? tapi kene ikot term and condition ok. i repeat ikot term and condition.tapi mostly akak dengar cerita senior mcm tu la.
e) Boleh sambung oversea kalo result cemerlang!!! huhuu. kalo adik tamat diploma dan result cemerlang adik boleh dapat pergi sambung degree ke oversea dan pinjaman adik masa diploma tu tak payah bayar langsung.beruntung x?

ok. i think that's all.


ok kalo adik nak tahu tentang chemical engineering technologies in environment,akak boleh explain sikit.


environment dan chemical. ok basically adik akan belajar tentang segala jenis pencemaran dalam dunia dan luar dunia,eh? ada ke pecemaran luar dunia? haaa,nak tahu lebih lanjut kene masuk unikl micet dulu.contohnya water pollution,air pollution,noise polution dan banyak lagi. adik juga ade belajar chemical process principal dimane basic think in chemical engineering. besok kalo nak keje dengan company oil and gas pon boleh adik. kalo da ade pollution mesti ade langkah2 pencegahan kan? so ade akan belajar safety and health. pokoknya adek. kalo adek amek kos environment ni adik boleh pergi mane industri.indutri construction,industry oil and gas,industri food semua boleh.....

ini mase lab wastewater treatment.semua dekat industri kite orang aplly kat lab

ini masa lab mass transfer.nak tahu lebih lanjut masuk unikl dulu.
kiteorg jugak selalu pergi industrial visit dan buat field trip.
okey ni waktu lab chemical.

kat bawah ni akak ade sediakan video untuk tahu cara kite org buat experiment.jangan lupe tengok!.hokey la adik.akak rase sampai sini dulu ea. nanti ade pape email akak. dan jangan lupe like page fb:cincalokgirls 
mekaseh sebab sudi baca blog itew ;)

*pilihan yang bijak ditangan anda!






47 comments:

Anonymous said...

tens akak..blog akak sgt membantu..hehe nti ad rezeki kte jmpe kt micet eh..hee

~bakal junior hihi

luqman hakim said...

Thanks for this information hehe Akak leh ckp serba sedikit x tentang asrama di micet?sy akan belajar di micet nnti bermula 21.06.2014

Nasuha Azra said...

Sy pun bakal belajar chemical engineering process dkt unikl micet brmula 21.6 .. hrp2 okey

Fauzan Faudzee said...

Salam kak . tumpang tanya . saya dah apply unikl bagi kos chemical engineering technology(foods)bertempat di UniKL MICET Melaka . akak doakan saya dapat ye sebab saya dah takdapat upu. Amin InsyaALLAH..

soalan saya . boleh tak akak brief tentang loan mara,yuran pengajian dan jugak hostel .

first : loan mara tu hanya akan diconvertkan jadi biasiswa kalau kata kita dapat cgpa yang ditetapkan bila final exam(sem akhir) je ker ? macam mana pula untuk exam setiap sem 1,2,3 dan seterusnya ? andaikata dapat cgpa 3.50 untuk sem 1 yuran pengajian saya untuk sem 1 tu diconvertkan jadi biasiswa tak ? or hanya lihat pada cgpa final exam(sem akhir) tuk diconvertkan jadi biasiswa ?

second : saya sedia maklum akan yuran pendaftaran yang perlu dibayar ketika pendaftaran(hari pertama dan first sem). soalanya adakah ada tak sebarang yuran tuk setiap sem seterusnya ? kalau ada termasuk dalam loan mara tak ?

dan soalan akhir saya . untuk penginapan bagaimana ye ? saya sedia maklum tentang pelajar baru(first sem) diwajibkan tinggal di hostel . soalan saya.. untuk sem seterusnya kena memohon lagi ke untuk tinggal di hostel ? dan adakah perlu buat bayaran setiap bulan(macam sewa rumah) ?

maaf untuk semua soalan ini . terima kasih atas info

cincalokgirls said...

Wasalam.adik..tq tnye.. ok pasal loan mara.. first adik kene tau ape itu gpa dan cgpa.gpa adlaah grade point average. Cgpa adelah cumulative grade point average. Gpa adelah mewakili point satu sem sahaja.manakala cgpa adlaah mewakili point utk kesemua sem yg adik susah duduki. MARA biasanya ambil keputusan cgpa utk akhir sem.

kedua. Yuran yg adik perlu bayar setiap sem adlaah yuran utk koku,aktiviti,sukan =lebih kurang 250+ yuran asrama(kalo adik minta duk asrama la)= lebih kurang 600.kalo adik duduk ruma sewa adik hanya perlu bayar rm 250 je utk koku and aktiviti. Yuran pengajian semua nye sudah diuruskan oleh pihak MARA sekiranye adik dpt pinjaman dr MARA. So basically adik hanya perlu bayar dlm rm 800 utk setiap sem.

cincalokgirls said...

Utk permohonan asrama tu.adik kene renew setiap sem. Dan yuran utk setiap sem adalah lingkungan rm 600.

Anonymous said...

Tumpang tanya akak tahu tak mana2 rumah sewa dekat2 unikl micet ?

Fauzan Faudzee said...

salam kak . terima kasih tuk info akak sebelum ni . sangat membantu . Alhamdulillah saya berjaya masuk ke uniKL MICET dan dapat kos bioprocess. insyaALLAH 21/6 ni daftar.

satu soalan akhir saya . nanti hostel tu guna sistem dorm or apartmen eh kak ? tq..

Anonymous said...

fuiyoo hebat akak nie...smoge akak sukses dlm klass dlm bidang enviroment
"nothing comes easy in life"

zarul asyraf said...

assalamualaikum akak....saya nk tnye...loan mara tu kite kne apply dulu sblm msuk ke or nnty die automatically sume student akn dpt time dh msuk???...hope dpt mnjawab...

zarul asyraf said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalam akak, akak amek dip ke deg utk k0s chem teknologi alam skitar ? Then, kalau deg k0s p0lymer ok x?pluag keja ok utk pmpn? Hehe

Anonymous said...

Salam...akak,ada test math eh utk student micet baru????? Math moden ka admat ka gabung semua????

Anonymous said...

Salam...akak,ada test math eh utk student micet baru????? Math moden ka admat ka gabung semua????

sAgiT82 said...

Assalam tumpang tanya..adakah pelajar yang tinggal di asrama sukar untuk mendapatkn makanan terutamanya mkn mlm? Saya sedang buat survey dan sekiranya pelajar asrama sukar mndptkn mknn saya mungkin ingin mengadakan jualan makanan di asrama khasnya utk mkn mlm..

kangae ilham said...

Assalam kak, nak tanya nie....
Sy nie grad dip student from UiTM dan dah dpt twaran untuk smbung kat MICET ni dlm process.... persoalannya sy nak thu adakah UniKL nie mnyediakan program transfer credit untuk student lpasan dip dri uni lain... sperti jkalau sy truskan pengajian degree sy ke UiTM sy akn dpt reduce credit which means sy akn trus msuk ke sem 3... jdi sy nak pstikan la sblum trima btul2 nak msuk unikl nie... sbb rase cam rugi thun plak...

Nuratiqah Zainal Abidin said...

Transfer kredit mmg ade dek.. mcm akak dr kolwj lain dpt transfer 12 kredit utk 4 subject. Tp klo adek trus nk masuk sem 2 tgk pada bape byk subjek yg boleh transfer.

Nuratiqah Zainal Abidin said...

Transfer kredit mmg ade dek.. mcm akak dr kolwj lain dpt transfer 12 kredit utk 4 subject. Tp klo adek trus nk masuk sem 2 tgk pada bape byk subjek yg boleh transfer.

Anonymous said...

Salam kak, saya dapat offer in bachelor in engineering (chemical). So saya nak tahu, peluang kerja sbg student unikl ni mcm mana? And pasal betul ke kalau grads unikl nanti tak boleh register dgn BEM?

Anonymous said...

Salam. Nnti borang penerimaan tawaran tu nak pos kat mne ye. Sbb kawan sye dy dpt surat twrn melalui pos, dan dia kene pos di unikl micet. Manakala sye hanya print surat tawaran dan borang penerimaan tawaran tu dikehendaki untk di pos di bahagian kemasukan unikl ICOLE. Sye confused, sme ad nak hntr ke unikl micet ataupun bahagian kemasukan unikl ICOLE sdngkn kami berdua dpt program yg sme di unikl micet .

Anonymous said...

Nk tnye, sblom ni sye ambik asasi. Mase nak pos borang penerimaan tawaran tu, kene hntr keputusan or transcript x? Sbb kat borang tu, dy cuma nak keputusan setiap semester bg pngajian di pringkat sijil/diploma shj...

Nuratiqah Zainal Abidin said...

Sory klo lambat reply.. Untuk yg BEM akak rase bagi kos bachelor in engineering chemical xde masalah kot. Sebab engineering chemical kos baru kt unikl icole bukan unikl micet. Tp buat masa skrg studeng icole tumpang di unikl micet sebab campus icole x siap lg..

Nuratiqah Zainal Abidin said...

Lagi bagus anta transcript klo ade.. Klo xde anta sijil je..ape2 boleh kol unikl micet

Anonymous said...

Akak,,ary nie sy daftar kat micet,sy dapat umt jugak.rasa berbelah bahagi lpas baca perbandingan antara dua u nie...tolong sy akak..:-(

Nuratiqah Zainal Abidin said...

adik ape2 tolong emailkan ke nuratiqahzainalabidin@gmail.com

Anonymous said...

Hm yuran penuh untuk degree berapa?

Anonymous said...

kak...nak tanya,,,career path untuk bachelor process ape??boleh kerja kat mana bila dah habis degree kos nie???=)

hakim said...

kah kah kah. bagus ko jadi akak senior micet yang membantu. ko ade lagi kat micet ker? kiram salam kat ita yg under madam indok, drpd classmate dia. Bwahaha.

career: boleh jaga lab/chemist, boleh jadi technician process/instrument, field engineer, service engineer, project engineer, sales engineer, production/process/safety/chemical engineer, safety officer (amik niosh etc), assistant+researcher, jadi pengajar/technician kat micet pun boleh. And banyak lagi.

Korg boleh gi bidang petroleum, gas, food, enviromental, biotech(including agriculture, medical products/pills, biofuel), mining, utilities (power plant etc), chemical process plant, production/manufacturing plant, treatment plant etc, shipping (barge/tanker), fabrication (chemical equipments, skids), supplier (instrument, chemical equipment, chemical, industrial type fittings).

And much more.. but roughly,
1) setiap commercialized product mesti produced large scale, setiap benda large scale biasanya ade engineer yg jaga.

2) setiap benda industrial ade specification dia, and biasanya engineer yg tau nape specification camtu.

Anonymous said...

thanks senior hakim...

Anonymous said...

Akak.nak tanya.untuk budak yang takde Pure Science nak masuk diploma in chemical ni blh tak?Akak ade tak mana2 kenalan yang masuk diploma.tapi spm nya takde pure science!

Fauzan Faudzee said...

Dik jangan risau. Classmate abang adr sorang bukan budak pure science . dia masuk sendiri lepas pergi karnival pendidikan mara and register kat situ . adik boleh je register online . cuba nasib. Best of luck ��

Arif said...

Asslamualaikum akak ,, saya minat dalam bidang oil and gas , so dekat unikl micet ade ke course petroleum engineering ??

Nuratiqah Zainal Abidin said...

assalamualaikum.adik.. kalo nak masuk petroleum engineering tu adik nak bekerja sebagai ape?

dekat micet,,kite takde petroleum engineering,,tp kite ade kos chemical process engineering technology,kos ni ade belaja subjek petrochemical.

kalo adik nak masuk bidang oil and gas, amek kos chemical environment engineering technology pon boleh masuk oil and gas industry. bukan oil and gas je... civil engineering industry pon boleh dek....

Asyura Nazrol said...

salam.kak saya nak tanya, saya dapat offer dari unikl micet course dip in chemical engineering (bioprocess).course ni tentang apa erk? tlong briefing skit. :D

Daniyal Zainurin said...
This comment has been removed by the author.
lautner liam said...

salam kak..saya dpt twran unikl micet dlm dip chemical engineering in food..kalau saya buat diploma 3 tahun..untuk degree saya kena blajar lagi brapa tahun?thank you

lautner liam said...

salam kak..saya dpt twran unikl micet dlm dip chemical engineering in food..kalau saya buat diploma 3 tahun..untuk degree saya kena blajar lagi brapa tahun?thank you

Syfie AD said...

assalammualaiku. saya syaf, and bulan 6 tahun ni saya masuk unikl micet. saya nak tanya, satu bilik berapa orang yea? sebab saya plan nak bawak almari buku tapi takut satu bilik tu ramai pulak share.

иσσя иαʝωα said...

Salam akak..unikl ni beza ya cuti sem final exam smua dgn universiti lain??

Anonymous said...

salam kak..sya dpt tawaran bachelor in engineering with honour(chemical)..boleh tlg terangkan tak skop pembelajaran n kerjaya ..:0

afif said...

salam kak. sy nk apply unikl. sempat lg ke apply minggu ni ? kalau sy apply skrg, anggaran kemasukan sy bila ye?

Nur Afidah said...

Salam kak. Tumpang tanya sat. Eng in food okay tak? Peluang kerjaya? Then, saya ada terbaca kat satu blog, chem untuk eng ni jauh lebih sukar compare dengan zaman matrik dan spm. Susah sangat ke sis? Takut tak dapat bawak. Lelagi organic chemistry. Lepastu, saya tengok scope pembelajaran dia ada microbiology. Mak aihh. Seriau saya dibuatnya.

Muhamad Nor said...

Walaupun saya tak amik chemical, tapi apa yang saya boleh terangkan, subjek apa2 pun susah, kalu tak tumpu perhatian. dlu sy amik mechanical engineering. Bila dah kat universiti ni, masa lapang banyak, jadi boleh je nak studi betul2.

Cuma pastikan assignment disiapkan, tak kisah la, copy ke, tapi pastikan siap sbb tu adalah markah untuk anda. Yang penting, cari member2 yang boleh dibawa untuk studi sama-sama tu je..Bila ada member yang rajin, kita pun terbawa untuk rajin sekali.. Satu pesanan, jangan terlalu libatkan diri dengan kokurikulum, sbb cgpa tu penting sgt2, bila nk cari kerja skrg..

Najmuddin Ismail said...

assalamualaikum semua, saya ad 2 soalan:

1) saya lepasan diploma dan tiada pengalaman bkerja, boleh apply degree unikl x?
2) sijil berenti skolah dh tnggelam banjir, tanya jpn diorg suruh refer sekolah, refer sekolah ckp dah x simpan sebab rekod banyak sangat, adoi pening, no sijil pun xde tercatit lam otak

tu je, arap2 boleh la tolong saya yg tngah pening ni, wuuuu....

shahyrah yusof said...

hai . salam , i pun unikl jugak :') follow back okeh hehe

Syarifah Shashira said...

Salam..nk tnye...kalau dpt gred D dlm satu subject tu kne repeat ke ??

Anonymous said...

��Studen.. adik- adik.. abang/kakak.. bosan tiap hari mengadap nasi.. nasi.. nasi dan nasi.. ataupun bosan makan maggi kari. Ha.. ada satu maggi sedap jenama SERDA, aka maggi Siam. Dijamin Halal. Rasa maggi ni camna?

1)sedap��

2)sedap��

3)sedap��

��kepada yang suka makan pedas. Pergh!!! Sesuai sangat makan Serda ni. Serda ni jugak femes untuk buat kerabu maggi. Rasanya sangat mabelos.

Cara nak dapatkan harga murah?

1)pm saya.

2)pm saya.

3)pm saya.

Jangan malu- malu ����.. jangan segan- segan. Dijamin anda berpuas hati. ���� Tawaran beli banyak harga lebih murah. Mai adik.. mai hakak... jom beli.. ����

Pm/wassap��: 0139134146
#sayastudenmicet