March 25, 2016

Latihan Industri di Pejabat Dewan Negeri Selangor




Apa?! Budak Chemical Engineering buat latihan industry di Pejabat Dewan Negeri Selangor?! Ape kaitan? Takde kaitan langsung kot!

Assalamualaikum.hye. chill yaw!

Haah memang aku buat latihan industri di Pejabat Dewan Negeri Selangor. Korang  tak berada di tempat aku.korang tak rasa apa yang aku rasa.

Korang tau tak, aku mula cari tempat latihan industri bila?  Dari 6 bulan sebelum tarikh mula latihan industry tau. Takcukup dengan mengahantar resume melalui email, aku pergi walk in setiapkilang yang ada kat Selangor ni kat Selangor ni kat area tempat tinggal aku jelah.. Port Klang,Meru,Shah Alam,Glenmarie Resume jgn cakap, macam-macam design aku buat...mmm  satu kilang pon tak nak terima aku.Ade satu kilang tu kawan aku cadangankan, tapi kene ade interview, bila pergi interview, die kate aku gemok dan obesiti! Sedih aku! Seminggu dah nak mula LI aku cuba hantar resume di pejabat SUK bahagian sumber manusia.

Aku ingatkan nak minta LI kat jabatan kerajaan dalam Selangor ni kena mohon kat SUK je. Rupenye yang berkaitan dengan SUK je, so dah desperate sangat aku takde tempat LI, sekali tu dapat kol dari pejabat dewan, pejabat dewan kate die sanggup menerima aku yang tak laku ni! Sian aku! Dan sekarang dan hamper dua bulan lebih aku berpraktikal di sini. Aku terima dengan redadengan takdir ku disini.InsyaAllah..there is always a wisdom for every things.

Secara am-nya,memang seronok,banyak kursus yang diberikan kepada aku.Dekat sini ,memang tak risau pasal laparlah, sebab makanan catering memang hamper setiap hari ada and you know! I gained 3kg within a month! That’s greats! Haha!.

Dalam masa dua bulan lebih ni memang banyaklah aktivti yang aku jalani bersama kakitangan pejabat dewan ni, merasalah jugak outstation di fraser hill.
so here I am! still internship-ing!
ok!that's all for now. xoxo!



1 comment:

Nur Ainna said...

maaf, boleh saya tahu awak hantar email yang mana nak mohon praktikal dekat suk?